De ruimtestaat. De basis voor een perfecte calculatie!

Ik ben al jaren werkzaam in het schoonmaakvak en daarom zijn bepaalde termen voor mij logisch. Af en toe vergeet ik, dat het voor veel mensen om mij heen helemaal niet zo logisch is wat ik allemaal zeg! Dat merkte ik bijvoorbeeld in een gesprek met mijn buurman. Ik vertelde dat ik vandaag een ruimtestaat had gemaakt voor de schoonmaak van een nieuw pand en hij begon te lachen. Hij zag, zo vertelde hij later, een astronaut met een roze plumeau en een schort voor zich.

Zo zie je maar…

De basis voor een perfecte calculatie

Gelukkig kennen de meeste schoonmaakprofessionals de term wel. Maar ik merk wel dat niet iedereen het enorme belang ervan kent. Terwijl dit juist één van de belangrijkste dingen is die je nodig hebt voor het maken van een perfecte schoonmaakcalculatie. Sterker nog…dit is de basis!

Voor alle buurmannen onder ons: een ruimtestaat is een lijst waarin alle gegevens over de verschillende ruimtes in een pand staan. Deze lijst is de basis van je hele calculatie en het is dus heel belangrijk dat je met de juiste gegevens werkt!

Hoe maak je nu zo’n ruimtestaat? En wat moet er allemaal instaan?

Een goede ruimtestaat bevat minimaal de volgende gegevens:

Etage

 

Op welke verdieping bevindt de ruimte zich?

Ruimtenummer

 

Het nummer van de ruimte, zodat je je niet vergist als er bijvoorbeeld twee kan-toren naast elkaar liggen.

Ruimtesoort

 

Is het een toilet, kantoor, gang, pantry, …

Vloerafwerking

 

Wat ligt er op de vloer? PVC, laminaat, lino, tegels, vloerbedekking, …

Vierkante meters

 

Hoe groot is de ruimte (lengte x breedte)

 

Om een ruimtestaat te maken breng je zorgvuldig het pand in kaart. Voor iedere ruimte noteer je waar deze zich bevindt, welke functie de ruimte heeft, wat er op de vloer ligt en hoe groot hij is. Dit is best een tijdrovende klus, maar het zal zich zeker terugverdienen. Alleen al omdat je hiermee heel nauwkeurig kunt inschatten hoeveel tijd er nodig is om een ruimte schoon te maken. En dat is dan weer belangrijk voor het kostenplaatje.

Kortom, om de schoonmaakkosten van je interne dienst te berekenen of een scherpe offerte te maken voor een klant, is een goede ruimtestaat van groot belang!

Bovendien kun je gaandeweg gemakkelijk een ruimte uitsluiten van de calculatie als deze wordt verbouwd of tijdelijk niet in gebruik is. En er kan geen verwarring ontstaan wanneer je met de klant of een collega over een ruimte praat.

Ruimtestof

Wanneer de klant bijvoorbeeld een melding doet dat er koffie is gemorst, is het super handig (en efficiënt) wanneer je van te voren weet in welke ruimte. En welke vloerbedekking er ligt. Zo voorkom je dat de schoonmaker met een vlakmop op pad gaat, om een koffievlek uit het tapijt te halen. Dat is namelijk net zoiets als een astronaut die met een plumeau het ruimtestof van zijn spaceshuttle probeert te vegen.

Wil je meer weten over het maken van een goede ruimtestaat en hoe je een ruimte nauwkeurig inmeet?

Neem dan gewoon even contact met ons op!