Kunnen kwaliteitsmetingen een veilige werkomgeving waarborgen?

Het is voornamelijk onze mindset die moet veranderen

Wij zijn van mening dat kwaliteitsmetingen zoals we deze nu kennen, geen veilige werkomgeving kunnen waarborgen. Het is voornamelijk onze mindset die moet veranderen en de manier waarop wij allen omgaan met hygiëne. De uitbraak van het Cornona-virus heeft er aan bijgedragen dat wij eens en te meer beseffen dat we kwetsbaar zijn en dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor goede hygiëne.

We realiseren ons dat, ook nadat de schoonmaak geweest is om iets te reinigen, een oppervlak na aanraking van slechts één persoon alweer vervuild of besmet kan zijn. ‘Samen sterk’ gaat ook hier op, want we moeten samen zorgdragen dat we elkaar aanspreken op hygiënisch werken en zijn. Dat we bijvoorbeeld langer en beter onze handen moeten wassen. En daar kan een kwaliteitsmeting niet bij helpen.

Vertrouwen in het schoonmaakbedrijf

Wij hebben al langere tijd een duidelijke mening over de traditionele meetmethoden, want daarmee meet je echt enkel de technische kwaliteit. Oftewel: is het werkprogramma uitgevoerd volgens de contractafspraken die er zijn gemaakt? De uitslag die volgt is dan: Voldoende of Onvoldoende. We zijn er van overtuigd dat we daar niet meer naar op zoek zijn. Je bouwt samen met het schoonmaakbedrijf aan een schone en werkbare werkplek voor je medewerkers, cliënten of collega’s. Het vertrouwen dat het schoonmaakbedrijf het werk uitvoert dat er is afgesproken moet er zijn, anders kun je beter direct stoppen met de samenwerking.

Het is vele malen belangrijker om te kijken naar de processen en te bepalen of er gewerkt wordt aan het gezamenlijke doel: een schone werkomgeving.

Richtlijnen van het RIVM zijn kostenverhogend

Inmiddels heeft het RIVM de WIP richtlijnen bijgesteld. Daarmee ontstaat er een kostenverhogende factor van wel 60%. In die richtlijnen staat bijvoorbeeld dat sanitair tweemaal daags gereinigd moet worden. Maar, zoals eerder gezegd, ook dán kan de schoonmaak de hygiëne niet waarborgen. Dat is tenslotte ook afhankelijk van hoe de gebruikers van de ruimte omgaan met de hygiëne. De  schoonmaak kan simpelweg niet alleen vechten tegen (en verantwoordelijk zijn voor ) het ontstaan en verspreiden van virussen.

Gradez

Binnenkort komt er een applicatie voor kwaliteitsmetingen op de markt (Gradez) die precies invulling geeft aan deze discrepantie.

Met deze vernieuwende manier van het meten van kwaliteit kan de gestelde onderzoeksvraag wel met ‘Ja’ worden beantwoord. Naast de VSR methodiek worden er namelijk, in samenspraak tussen de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf, specifieke KPI’s opgesteld en getoetst die een schone werkomgeving borgen. Naast: “Is dit sanitair vandaag tweemaal schoongemaakt” komen onderwerpen zoals “Zijn medewerkers van de opdrachtgever op de hoogte van het handenwasprotocol” aan bod.

Hiermee controleer je dus niet alleen de technische meting volgens het afgesproken schoonmaakprogramma, maar ook de veilige werkomgeving en handelingen die verricht worden door de pandgebruikers. Je neemt hiermee het gehele proces in ogenschouw om te komen tot een hygiënische en veilige werkomgeving.

Ons antwoord op de vraag “dragen de huidige kwaliteitsmetingen bij aan de hedendaagse eisen?” is dan ook een volmondige ‘nee’.

Maar door innovatieve ontwikkelingen zoals de applicatie voor kwaliteitsmetingen van Gradez, die ons helpen om vanuit een breder perspectief naar schoonmaak en hygiëne te kijken, komt daar binnenkort verandering in.


Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent Gradez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!